Πιο πολλοί τουρίστες, με «όπλο» τον ΦΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Οικονομία & Τουρισμός
Κυριακή, 28 Νοέμβριος 2010 13:28

kalimera_smallΝα κλείσει τον κύκλο των αρνητικών αποτελεσμάτων της τελευταίας διετίας, κατά την οποία έχασε έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί ο ελληνικός τουρισμός το 2011. Βασικό όπλο του, η μετάταξη του ΦΠΑ στη διαμονή των τουριστικών καταλυμάτων από το 11% στο 6,5%, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα με τον ΦΠΑ που ισχύει και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Οι αρμόδιοι φορείς αισιοδοξούν βάσει των σημερινών δεδομένων ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών, οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα και οι τουριστικές εισπράξεις θα ανακάμψουν. Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ κοστολογήθηκε σε 200 εκατ., ενώ βάσει εκτιμήσεων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων θα προκαλέσει από μόνος του επιπλέον τουριστικά έσοδα ύψους 630 εκατ. το 2011. Ας δούμε, όμως, πώς εξελίχθηκε η φετινή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων στην Ελλάδα και στους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς της στη μεσογειακή λεκάνη, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός προορισμός είχε τις χειρότερες επιδόσεις και στα δύο μέτωπα, βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο δεκάμηνο μειώθηκαν κατά 0,67% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ μόνο τον Οκτώβριο η πτώση των αφίξεων κινήθηκε στο 0,51%. Τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου περιορίσθηκαν κατά 6,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, φθάνοντας σε 8,57 δισ. που συνιστούν απώλειες 636 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο η κάμψη των εσόδων έφθασε σε 5,1%.

Οι ανταγωνιστές

Αντιθέτως, η Κύπρος κατέγραψε θετικές επιδόσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι αφίξεις αυξήθηκαν 1,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ τα έσοδα στο εννεάμηνο αυξήθηκαν 3,1% φθάνοντας σε 1,27 δισ. ευρώ. Τα χαμόγελα επέστρεψαν και στην Ισπανία. Οι αφίξεις τουριστών στο δεκάμηνο σημειώσαν αύξηση 1,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ η Τουρκία εμφάνισε αύξηση 6,2% (ή 1,5 εκατ.) φθάνοντας τις 26 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Μόνο οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν 4,3%.

Πηγή: Καθημερινή, Στάθης Κουσούνης, 27 Νοε 2010
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση