Πτώση του ανταγωνισμού από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Πολιτική & Τουρισμός
Σάββατο, 30 Ιούλιος 2011 11:31

hotelsΣαφής μείωση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας θα προκληθεί από την πρόσφατα αποφασισθείσα αύξηση του ΦΠΑ στην διατροφή, από 13% στο 23%, υποστηρίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλαδος (ΞΕΕ).

Η αναφερόμενη άνοδος θα επιφέρει σημαντική αύξηση στην τιμή διάθεσης του τουριστικού πακέτου, γεγονός που θα υποβαθμίσει για ακόμα μια φορά τις τουριστικές προοπτικές της Ελλάδας εν όψει της υπογραφής των συμβολαίων του 2012, αλλά και της καθίζησης της ζήτησης εξ αιτίας των πρόσφατων γεγονότων δυσφήμησης του προορισμού Ελλάδα από την απεργία των ταξί και των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, για το  τουριστικό πακέτο θα ανέλθει:

  • στα ξενοδοχεία All Inclusive από 9,30% σε 11,80%,
  • στα ξενοδοχεία με ημιδιατροφή από 7,80% σε 9,80%,
  • στα ξενοδοχεία με πρωινό από 7,80% σε 9,10%.
Υπογραμμίζεται ότι η οικονομική ασφυξία του επιχειρηματία διογκώνεται έτι περαιτέρω και από την ουσιαστική άρνηση επιστροφής από το κράτος του επενδυτικού ΦΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ακόμη πιο σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, αφού οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στερούνται κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη συνέχιση της λειτουργίας και την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους. Κρίνεται απαραίτητη πλέον η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για την εξεύρεση έστω και μιας μέσης λύσης για την τμηματική επιστροφή του ΦΠΑ ή ακόμη και τον συμψηφισμό με άλλες οφειλές των επιχειρηματιών προς το κράτος. Παράλληλα σε μια χρονική στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων στην χώρα μας , ανάλογες πρακτικές λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση των.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΧΩΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ 6,5 / 13 23 9,10-11,80
ΙΤΑΛΙΑ 10 20 9
ΓΑΛΛΙΑ 5,5 19,6 5,5
ΙΣΠΑΝΙΑ 8 18 8
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 6 / 13
23 6
ΚΥΠΡΟΣ 5 / 8
15 8
ΜΑΛΤΑ 5 / 7
18 7
ΤΟΥΡΚΙΑ 1 /8
20 10,5
Πηγή: ΙΤΕΠ

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης επισημαίνει ότι, είναι πλέον προφανές ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει με δύο μειονεκτήματα ουσίας για τον κλάδο. Εάν σε αυτό το αρνητικό υπό διαμόρφωση σκηνικό, μεταξύ άλλων, προσθέσουμε:
  1. τη γενικότερη εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας ως προορισμός,
  2. τις εγγενείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουριστική επιχειρηματικότητα λόγω της διαχρονικής αβελτηρίας της πολιτείας να εξασφαλίσει ένα ομαλό ανταγωνιστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς χρεώσεις που εξυπηρετούν τρίτους και επιβαρύνουν υπέρμετρα την τουριστική οικονομία και τους καταναλωτές (όπως τα συγγενικά δικαιώματα, τα τέλη αιγιαλού κ.λπ.),
  3. το μεγάλο έλλειμμα στην τουριστική προβολή και την έλλειψη οποιασδήποτε παρεμβατικής πολιτικής για την εξομάλυνση της τουριστικής λειτουργίας της χώρας,

καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα. Όπως τονίζει ο κ. Τσακίρης το φετινό συγκριτικό πλεονέκτημά της Ελλάδας, αφενός των χαμηλών τιμών θα έχει εξαντληθεί και αφετέρου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στους προορισμούς που αντιμετώπισαν κοινωνικές αναταράξεις στην αρχή της περιόδου, στρέφοντας το ρεύμα των πελατών προς άλλα κράτη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- χώρες που θα επανέλθουν του χρόνου  στην αγορά με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Πηγή: ΞΕΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση