Ενημέρωση
Έρευνα της Kapa Research για τον τουρισμό: Τάσεις στις διακοπές των Ελλήνων PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Οικονομία & Τουρισμός
Δευτέρα, 03 Μάιος 2010 23:49
kalimera_smallΈρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης "Τουριστικό Πανόραμα" από την KAΠΑ Research με σκοπό τη μελέτη των τάσεων στις διακοπές των Ελλήνων. Κυρίαρχο συμπέρασμα: Οι Έλληνες θα κάνουν φέτος λιγότερες και φθηνότερες διακοπές.
 
13.601.417 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα κατά το 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Προορισμοί: Ελλάδα
Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010 14:17
statsΣύμφωνα με στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε., το  2009 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα ήταν 13.601.417, Οι  αφίξεις τουριστών κατά το 2008 ήταν 14.474.979 (6,7% λιγότερες).

Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (91,2%), ήταν μειωμένες κατά 6%.

 
Αττική - Ξενοδοχεία: 49,46 Ευρώ το RevPAR για το Α' Τρίμηνο του 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Προορισμοί: Ελλάδα
Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 21:54

hospitality_hotelsΣύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α), πτώση 7% σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα έσοδα των δωματίων των ξενοδοχείων της περιοχής των Αθηνών και Αττικής. Το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο διαμορφώθηκε στα 49,46 Ευρώ.

 
Οικονομική κρίση και Τουρισμός PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Οικονομία & Τουρισμός
Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 10:58
Έρευνα της WFO (Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας) με σκοπό την διερεύνηση των επιδράσεων που έχει η χρηματοοικονομική ύφεση στις δραστηριότητες του τουριστικού τομέα. Παρουσιάζονται τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνοντας τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν σε μεγέθη όπως τα Ακαθάριστα Εθνικά Προϊόντα (GDP) συσχετιζόμενες με τα αποτελέσματα του τουριστικού τομέα.
Συγκεκριμένα, όσο αφορά τον τουρισμό, τα ευρήματα της έρευνας είναι:
  • Μείωση των αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο τουλάχιστον 6%. (2009)
  • Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες με 8% και 18% αντίστοιχα. (2009)
Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα παρακάτω:


 
ΙΤΕΠ PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Προορισμοί: Ελλάδα
Δευτέρα, 26 Απρίλιος 2010 19:49

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες αναμένονται οι προοπτικές του 2010 για τον ελληνικό τουρισμό, όπως τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων τονίζοντας ότι μέσα στο ευμετάβλητο και αβέβαιο οικονομικό κλίμα που επικρατεί δεν θα επιχειρηθεί η ποσοτική, αλλά η ποιοτική προσέγγιση. Γενικά το 2010 αναμένεται να είναι το ίδιο -αν όχι περισσότερο- δύσκολο με το 2009. Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα τα λαμβάνουμε από τις μειώσεις των προκρατήσεων των παραδοσιακών μας αγορών. Η μείωση από τη Γερμανία αγγίζει το 10%, κυρίως λόγο της άσχημης εικόνας που παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ για τη χώρα μας (ταραχές, δεινή οικονομική κατάσταση κλπ.), ενώ η μείωση από τη Μ. Βρετανία κινείται σε μονοψήφια νούμερα (-7%).

Ωστόσο, θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ανατολικής Ασίας (Ρωσία, Ουκρανία κλπ.). Σε ό,τι αφορά όμως τις τελευταίες, η αύξηση αν και θεαματική (π.χ. Ρωσία +20% στις κρατήσεις), σε απόλυτα μεγέθη δεν θα καταφέρει να καλύψει τη μείωση από τις παραδοσιακές μας αγορές. Αυξημένες ωστόσο αναμένεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως δύσκολα θα μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων που θα έχει υποστεί ο κλάδος ως τότε. Συμπερασματικά, ο αλλοδαπός τουρισμός ενδέχεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2009 ή ακόμη και να σημειώσει μικρή θετική μεταβολή, εξαιτίας της χαμηλής βάσης σύγκρισης με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι δεν θα καλυφθούν οι ζημιές του έτους αυτού.

Μειώσεις αναμένεται να παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και των ναύλων κάνουν το κόστος των διακοπών δυσβάσταχτο. Οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να στραφούν εφέτος σε προορισμούς όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους, για να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους, ενώ θα κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή, για να τύχουν καλύτερες τιμές. Για να καταφέρει ο ελληνικός τουρισμός μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα που θα επικρατήσει το 2010 να έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες θα πρέπει να λάβει σημαντική στήριξη από την πολιτεία.

Η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να είναι κοστοβόρα, μιας και τα περιθώρια είναι πολύ στενά για κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να λάβει τη μορφή διευκολύνσεων, όπως την άρση του καμποτάζ, που με μηδενική επένδυση θα παράξει κέρδος 1 δισ. ευρώ από την κρουαζιέρα, την ανάπτυξη μίας μεθοδευμένης επικοινωνιακής πολιτικής που θα διαλύσει κάθε αμφιβολία για την ασφάλεια των τουριστών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, τη συγκράτηση των μεταφορικών εξόδων, την προσέλκυση τουρισμού τρίτης ηλικίας και μεσομακροπρόθεσμα την πάταξη της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μέσω ΣΔΙΤ, όπως π.χ. ενός συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.

Το ΙΤΕΠ σημειώνει ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει αρχικά την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και μεταξύ άλλων συμβουλεύει την αρμόδια πολιτική ηγεσία να προβεί στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 10% σε 7% ή ακόμη και σε 5%. Αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα το Ινστιτούτο σημειώνει ότι πρέπει να προβεί σε αλλαγή νοοτροπίας και στόχευση στην ικανοποίηση του πελάτη.

 
Ηράκλειο Κρήτης: Αναβάθμιση ως προορισμού "City Break" PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Προορισμοί: Κόσμος
Κυριακή, 25 Απρίλιος 2010 14:10
knososΚατόπιν ερωτήσεως (Aρ. Πρωτ. 7478) του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Αγγελική Γκερέκου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, ώστε να καταστεί η πόλη ελκυστική ως προορισμός "City Break" .
 
Οικολογική Λειτουργία Ξενοδοχείων PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Βιωσιμότητα & Τουρισμός
Παρασκευή, 23 Απρίλιος 2010 11:57

gaia-hotel-reserveΤην περίοδο αυτή, πολλά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους. Η σεζόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και όλοι σχεδόν, κοιτούν πως να ρίξουν το κόστος λειτουργίας. Παράλληλα με το κόστος μπορούν όμως να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Διαβάστε πως...

 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 5 από 18